Van rauw stuk stad naar populaire hotspot

Het Lloydkwartier in Rotterdam was jaren een plek waar je niet kwam als dat niet hoefde. Een rauw stuk stad, met voornamelijk havenindustrie. Maar daar waar vroeger pakhuizen stonden en passagiersschepen naar Nederlands-Indië vertrokken, floreert nu een nieuwe creatieve bedrijvigheid, met de Schiecentrale als epicentrum. Enthousiaste ondernemers en creatieve types bevolken de oude havenpier en ook locals en toeristen laten er steeds vaker hun gezicht zien.

Ook voor architectuurliefhebbers is het Lloydkwartier een mustsee. Grote bakstenen negentiende-eeuwse havenmonumenten staan naast indrukwekkende nieuwbouw. Eind jaren negentig waren er nog plannen om een tweede Kop van Zuid te realiseren, maar juist de hoge concentratie creatieve bedrijven en het contrast met de rauwe haven maken het Lloydkwartier uniek. Naast de Schiecentrale en de oude pakhuizen valt ook het grijsblauw geblokte Scheepvaart en Transportcollege op. In dit markante gebouw, een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk, worden leerlingen en studenten van alle niveaus worden opgeleid voor het werk in de haven.

Havensfeer

Hoewel het Lloydkwartier de afgelopen tien jaar ingrijpend is veranderd, is de havensfeer van vroeger gebleven. Het water klotst nog altijd tegen de kades, meeuwen houden er een oogje in het zeil en het uitzicht op de voorbij varende schepen is weinig veranderd. Het soort plek kortom, dat bij uitstek creatieve ondernemers, locals en toeristen aantrekt. Misschien vind jij hier ook je thuishaven?